Ortodonti
Ortodonti, dişlerin diş kavislerine ve çenelerin bazal kavislerine göre, diş kavislerinin birbirlerine göre, çenelerin bazal kısımlarının birbirlerine ve yüze göre ve bu yapılarla ilgili komşu yumuşak dokuların normal ilişkilerini belirterek anormal olanların saptanarak, düzeltilmesini sağlayan ve anormal ilişkilerin meydana gelmesini engellemeye çalışan diş hekimliğinin bir dalıdır. Halk içinde “diş teli” takılan bölüm olarak bilinir.
Ancak ortodontiyi sadece dişlerdeki çapraşıklıklar ile sınırlamamak gerekir. Çene yüz bölgesindeki anomaliler ile de ilgilenir. Örneğin Dudak-damak yarıklı hastaların doğumundan itibaren cerrahlar ile birlikte koordineli biçimde, tedavileri yapılmaktadır. Ayrıca cerrahlar ile birlikte “Ortognatik Cerrahi” denilen tedavilerin bir bölümü de Ortodonti bölümünün işbirliği ile yapılmaktadır.
Ortodonti tedavisi diş ve ağız yapısında eğrilik, çarpıklık ve yapısal bozukluğu olan herkese uygulanabilir. Bu tedavinin asıl adı ortodontidir. Tedavi süreci yalnızca estetik amaçlı olmayıp, çarpıklık veya eğriliğin yol açtığı konuşma bozukluğu, diş gıcırdatması gibi sağlık sorunlarının da tedavisini kapsamaktadır. Öncelikle ağız yapısı incelenir, herhangi bir çürük, apse, iltihap veya diş eti problemlerinin varlığı araştırılır. Eğer bunlardan herhangi biri bile varsa, önce buna yönelik tedavi uygulanır, sonra ortodontiye geçilir. Çünkü sağlıklı bir diş zemininin olması ile sağlıklı bir tedavi gerçekleşmesi mümkün olmaktadır.
Hastanın ağız yapısı ve dişteki eğriliğin boyutu, tedavi yönteminin belirlenmesinde rol oynamaktadır. Buna göre hasta için en doğru yöntem seçilir. Genel olarak hastalarda estetik kaygısı söz konusu olmaktadır. Bu nedenle daha estetik ve daha şeffaf diş modelini tercih ederler. Hekim önerilerde bulunmadığı takdirde hastanın isteğine göre yöntem uygulanır. Ortodonti tedavilerinde hastalara sunulan modellerde dişteki bozuklukların giderildiği görülmüştür.
Ortodonti tedavisi her yaş grubu için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Günümüzde kadın, erkek, genç, çocuk gözetmeksizin bu tedaviye ihtiyaç duyan herkese kolaylıkla uygulanabilmektedir. Bu tedavi uygulamaları kesinlikle sağlık sorununa yol açmazlar. Yani diş teli yönteminin herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bu yüzden diş yapısında bozukluk olan veya hoşnut olmayan herkes, ortodonti tedavisinden yararlanabilmektedir.
Ortodonti tedavisi görenler, öncelikle doktorlarının söylediklerini harfiyen uygulamaları gerektiğini bilmesi gerekir. İkinci önemli adım ise, ağız hijyenin sağlanmasıdır. Normalde de bu koşul sağlanması gerekse de, özellikle diş teli tedavisi gören kişiler daha çok dikkat etmeleri gerektiği bilmeliler.